Akhisar Ziraat Odasından Toprak Analizi

Akhisar Ziraat Odası çiftçinin isteklerine cevap verebilmek için yoğun çalışmalarına devam ediyor. Ziraat Odası bünyesinde bulunan laboratuvarda çiftçi toprağında ne gibi ürünler yetişeceğini analiz yaptırarak öğrenebiliyor. 

Akhisar  Ziraat Odasından Toprak  Analizi

Akhisar  Ziraat  Odası laboratuvarında toprak, yaprak ve su analizi gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Pelin Akgünlü, Kimyager Tuğba İşçi ve Kimyager Melike Şahankaya çiftçinin toprak, yaprak ve su analizlerinin nasıl yapıldığını anlattı. İlk olarak konuşan Akhisar Ziraat Odası Tarımsal Verimlilik ve Kalite Laboratuvarı Sorumlusu Pelin Akgünlü,  “Akhisar Ziraat Odası tarımsal verimlilik ve kalite laboratuvarı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenip yetkilendirilmiş bir laboratuvardır. Toprak, yaprak ve sulama suyu analizi ile hizmet vermeye devam etmektedir.” diye başladığı sözlerine toprak analizinin nasıl yapıldığı konusunda şu şekilde bilgi verdi.

Toprak nasıl alınır?       

“Çok yıllık bitkilerde toprak örneği taç iz düşümünden gübrenin atıldığı yerden 4-5 farklı noktadan alınır. 0-30 cm derinlikten 4-5 farklı yer dolaşılarak alınan topraklar karıştırılarak bize 2 kg. getirilmesi yeterlidir.

Tek yıllık bitkilerde arazinin 4-5 farklı yerinden alınıp harmanlanarak bize yine 2 kg. kadar toprak getirilmesi yeterlidir.

Toprak analizinde Saturasyon (işba),  ph,  EC, organik madde alınabilir fosfor, alınabilir potasyum, kireç analizi yapmaktayız. ”dedi.

Akhisar Ziraat Odası Tarımsal verimlilik ve kalite laboratuvarında çalışan Kimyager Tuğba İŞÇİ yaprak analizinin nasıl yapıldığı konusunda ise; “Ağacın orta dallarından 4 yönden 2 ‘şer yaprak olacak şekilde bir ağaçtan 8 yaprak alınır. Böylece en az 20 ağaçtan numuneler toplanarak bekletilmeden laboratuvara getirilir. Yaprak numunesi yıkanıp kurutulup öğütülerek analize hazır hale gelir. Yaprak analizinde potasyum, fosfor, azot,  kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, çinko, bakır, mangan analizleri yapılır. ”dedi.

Akhisar Ziraat Odası Tarımsal verimlilik ve kalite laboratuvarında çalışan Kimyager Melike Şahankaya da su analizinin nasıl yapıldığı konusunda şu şekilde bilgi verdi:

“Sulama yapılan arazide kullanılan su, pompayı 15-20 dk. Çalıştırdıktan sonra temiz bir pet şişeye doldurularak bekletilmeden laboratuvara getirilir.

Sulama suyu analizinde ph , EC , klor, karbonat, bikarbonat, potasyum, kalsiyum sodyum analizlerine bakılır. ”dedi.

Daha sonra numunelerin hazırlanması ve analizi ile ilgili detaylı bilgi veren çalışanlar, kullanılan cihaz ve ekipmanları anlatarak laboratuvarı detaylı tanıttılar.

HABER:ERHAN ÇELİK/AKHİSAR

 

 

 

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir