Damızlık Koyun Keçi yetiştiricileri adına konuşan Çağlar ARAN, ” Bakanlığı ve binlerce Koyun ve Keçi üreticisi ni yok sayan birlik yöneticileridir” dedi.
Sözlerine devam eden Çağlar Aran;
“İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, damızlık koyun ve keçi üretimi için projeler üretir, devlet desteklerinin birlik üyelerine dağıtımını yapar, üyelerin hayvanlarının satışına destek sağlar, süt alımı yapar kısacası küçükbaş hayvancılığının üretici için en önemli kuruluşudur.
2017 Yılında Tarım ve Orman Bakanlığımızın, Küçükbaş hayvan üretim planlamasını daha sağlıklı yapabilmek , küçükbaş hayvan üretimini arttırmak, hayvan ırklarını geliştirmek amacıyla Türkiye çapında SOYBİS projesini başlatmış ve hem Küçükbaş hayvan üreticilerini hem de küçükbaş hayvanları bu sistem ile kayıt altına almayı amaçlamaktadır.
Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin 9000 asil 1600 aday üyesi bulunmaktadır. Aday üye, 1 ila 24 arası koyun keçiye sahip yetiştiricilerdir. 25 adet ve daha fazla Koyun veya Keçi’ye sahip yetiştiriciler asil adaydır. Birlik yönetiminin tüm üyelerine duyuru yaparak şartları uygun olan üyeleri SOYBİS veri tabanına kaydetmesi gerekmektedir. Ancak mevcut yönetim bu yıl Genel Kurulda yapılacak seçimlerde kendi yönetimlerini korumak maksadıyla SOYBİS veri tabanına kaydettiği 123 kişiyi asil aday kabul ederek Genel Kurul da seçime gitmek istemektedir.
Koyun ve Keçi Üreticisi dilekçe vermek için toplanıyor
Birlik yöneticilerinin SOYBİS sistemine kaydettiği ve asil aday kabul ettiği kişilerin pek çoğu aynı soyadı taşımakta olup yönetime yakın insanlardan oluşmaktadır. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde 10600 üyenin tamamının cep telefonu bilgisi mevcut olup pek çok konuda Birlik yönetimi SMS ile üyelerini bilgilendirmektedir. SOYBİS sistemine üye olunması için SMS ile bilgilendirme yapılmamış olup bu konu ile ilgili birliğin WEB sitesinde de herhangi bir çağrı yapılmamıştır.
4 ay önce Ege Telgraf isimli yerel bir gazetede SOYBİS ‘e üye olunması ile ilgili bir çağrı yapılmıştır. İzmir’de hayvancılık yapan üyelerin neredeyse tamamı şehir merkezlerinin dışında yaşamaktadır. Bu kadar önemli bir konunun yerel bir gazetede yayınlanması başka yerde tek bir satır bile geçmemesi Mevcut Birlik Yöneticilerinin hangi hesaplarla davrandığının en büyük göstergesidir.
Koyun ve Keçi üreticisi, 2016 Yılında İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Kuruluna 7600 asil adayın katılım imkanı sağlanmıştır. 123 Kişi ile kongre yapmak, üreticilerle alay etmektir.
Bu konuya duyarlı davranan Tarım ve Orman Bakanlığımız, SOYBİS sistemine kayıtlı olsun yada olmasın şartları tutan tüm üyelerin aidatlarını yatırmış olmak kaydı ile kongreye katılmaları gerektiği yönünde tüm Türkiye’de bulunan birliklere yazı yollamıştır. Buna rağmen Birlik yöneticileri Bakanlığın yazılı talimatına rağmen sadece SOYBİS sistemine kayıtlı 123 kişi ile Genel Kurul yapmak için ısrar etmektedirler.
Sayın Cumhurbaşkanım ve Sayın Tarım ve Orman Bakanım, Devletimizin Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için yaptığı çalışmaları ve bizlere sağladığı desteği görüyor minnetle teşekkür ediyoruz. 100 Binlerce küçükbaş hayvan üreticisinin üye olduğu 81 İldeki Birlik yönetimi seçimlerinin bir çoğu bu yıl İzmir Birlik yöneticilerinin. yapmak istediği gibi üreticilerin %97 sini dışlayarak yapılmış yada yapılmaya çalışılmaktadır. Bu yönetimler kendilerini hükümete yakın göstererek yüz binlerce insanın gönlünde hükümete ve size karşı kırgınlık yaratmaktadırlar.
Sayın Cumhurbaşkanım ve Sayın Bakanım, İller bazında kurulu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin Genel Kurulları da dışlanan ve oy hakkı elinden alınan binlerce yetiştiricinin Genel Kurullarda oy kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını sizlerden rica ediyoruz. Ve son olarak milletimizin iradesi üzerinde başka bir irade yoktur devletimiz ve milletimiz var olduğu sürece bizde varız. ” dedi.