Şifa Deposu “Hünnap” Hasadı Devam Ediyor

Sonbaharın gelmesiyle Denizli’de sevilen meyvelerden olan ve“doktor meyvesi” olarak da adlandırılan hünnap hasadı başladı.

Şifa Deposu “Hünnap” Hasadı Devam Ediyor

Denizli’de toplam 132 dekar alanda hünnap yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çivril İlçesi Gümüşsu mahallesinde yaklaşık 300-350 yıllık hünnap ağaçları bulunmakta olup, Hünnap yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığı bilinmektedir.

Hünnap; bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan güzel, dikenli bir ağaç türüdür. Doğal yaşam şartları içinde kendiliğinden de oluşabildiği gibi, kültüre alınarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır.  Anavatanı Güneydoğu Asya olan hinabi yani diğer adıyla hünnap, Çin, Roma, Japonya gibi ülkelerde de sıklıkla tüketilmektedir. Çeşit özelliğine göreağaç başı 15-30 kilo arasında verim alınabilen hünnap, kendine verimlidir. Meyveleri çok lezzetli olup besin değerleri de oldukça iyidir. Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılabilir. Kurutulan hünnap meyveleri uzun süre saklanarak muhafaza edilebilmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşmaktadır. İlaçlama yapmadan kolayca yetiştirilebilir. Orman ağacı olarak nitelenen hünnap, erozyon kontrolü için ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılmaktadır.

“Hünnap yetiştiriciliği çok eski yıllara dayanıyor”

Çivril ilçesi Gümüşsu mahallesinde Hünnap yetiştiriciliği yapan Hasan Bulut; Hünnap ile ilgili 15 yıllık çalışması olduğunu belirterek, bahçesindeki fidanları kendisinin ürettiğini, 7 dekarlık bahçesinde 250 civarında ağaç olduğunu ve pazarlama ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Hünnap yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığını belirten Hasan Bulut, özellikle sağlık açısından sayılamayacak kadar çok faydası olan bu mucizevi meyvenin üretim alanlarının önümüzdeki dönemde artacağına inandığını belirtti.

 

 

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir