Yasaklar Belli Oldu: Herkes Evde! Yılbaşı Sofraları Şenlenecek!

Bütün dünya Koronavirüsle mücadele ederken, Türkiye'de yeni kısıt ve önlemler de gündemdeydi. Beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Yeni yılda 4 gün sokağa çıkma kısıtı geldi. Hal böyle olunca kutlamalar evlerde aile içinde gerçekleşecek. O halde gelsin yeni yıl sofralarını şenlendirecek yemek tarifleri...

Yasaklar Belli Oldu: Herkes Evde! Yılbaşı Sofraları Şenlenecek!

Zorlu bir yılı geride bırakırken umutlar 2021 yılına kaldı. Yeni yıla geri sayım başlamışken yeni yasaklar gelecek mi? sorusu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni yılın kutlanacağı tarihi de kapsayan 4 günlük sokağa çıkma kısıtı milyonları, aile içinde butik bir yeni yıl kutlamasına yöneltti. Hal böyle olunca yen yıl sofraları her zamankinden daha fazla önem kazandı. Peki o sofraları donatacak yılbaşı yemeği tarifleriniz hazır mı?

Çoğu aileler çekirdek aile ile birlikte yılbaşı kutlamasına hazırlanıyor. Bütün aileyi umutlarla aynı sofrada birleştirmenin en leziz yolu ise yılbaşı yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Biz de sizler için yapımı basit ancak lezzeti ile gönülleri fethedebileceğiniz yılbaşı yemeği tariflerini bir araya getirdik. İşte hindi, et ve balık olarak faklı damak tatlarına hitap edecek yeni yıl sofrası yemek tarifleri…

Yılbaşı Demek Hindi Demektir

yılbaşı yemeği hindi

Yılbaşı sofrası denilince aklınıza ilk gelen ‘hindi’ ise işte tam ağzınıza layık hindi menüsü… Yılbaşı Hindisi lezzetiyle olduğu kadar görüntüsü ile de görsel bir şölen sunuyor. İşte Yılbaşı Hindisi tarifi…

Yılbaşı Hindisi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy hindi
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
  • 45 gr tereyağı

Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır?

  • Sos için, soğanı soyup kıyın. Domates salçası, pul biber, kırmızı toz biber ve ayçiçeği yağını bir kasede karıştırın.
  • Karışımı fırça yardımıyla temizlenmiş hindinin her tarafına sürün. Oda ısısında yarım saat bekletin.
  • Fırının derecesini 170 dereceye ayarlayın. Hindiyi ızgaranın üzerine yerleştirip yaklaşık 3.5 saat eti pişirin.
  • Pişme sırasında üzerinin fazla kararmaması için folyo ile örtün. Hindi etini arada bir çevirerek pişirin.
  • Her saatte bir hindinin üzerine birkaç nohut büyüklüğünde tereyağı sürün. Hindi eti iyice pişince fırından alın.
  • Siyah ve beyaz üzümlerle veya dilediğiniz sebzelerle birlikte süsleyin.
  • Yılbaşı hindisini, pirinç pilavı ve patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz…

Et Girmeyen Eve Dert Girer

yılbaşı yemeği fırında kaburga

Sizin de tercihiniz kırmızı etten yana ise yılbaşı sofranızı şaha kaldıracak, ailenizden tam not alacağınız Fırında Kuzu Kaburga tarifi… Yapımı oldukça basit, görüntüsü ile iştah açıcı, Türk damak tadına uygun bir tarife ne dersiniz? İşte gerekli malzemeler ve yapım aşamaları…

Fırında Kuzu Kaburga İçin Malzemeler

  • 1.5 kg kuzu kaburga
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

Fırında Kuzu Kaburga Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt ve zeytinyağını bir kasede çırpın. Rendelediğiniz soğan, ezdiğiniz sarımsak, salça, tuz ve baharatları ilave edip tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar karıştırın.
  • Kuzu kaburga etinizin üzerine bıçakla kesikler atın ve sosu bir fırça yardımıyla etinizin üzerine sürün.
  • Soslu etinizi yağlı kağıt ile sarın ve açılmaması için bir iple bağlayın ve buzdolabında iki saat dinlendirin.
  • Dinlenen etinizi bir fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
  • Daha sonra fırının derecesini 150 dereceye düşürün ve etiniz iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat daha pişirin. Sıcak servis yapın.

Deniz Kokan Yılbaşı Sofraları İçin

yılbaşı yemeği lüfer dolma

Yeni yılı hem sağlıklı hem de lezzetli bir yılbaşı sofrası ile karşılamak istiyorsanız; balık vazgeçilmez menünüz olabilir… Hem mevsim hem de lezzet itibari ile sizin için önerimiz Lüfer Dolma… İşte Lüfer Dolma için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları…

Lüfer Dolma İçin Malzemeler

  • 4-6 adet lüfer
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

İç Harcı İçin;

  • 1 demet maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 metre uzunluğunda alüminyum folyo
  • 6-7 adet kuru defne yaprağı
  • 1 adet çok ince dilimlenmiş limon

Lüfer Dolma Nasıl Yapılır?

  • Balıklarınızın içini dışını akan suyun altında iyice yıkayın. Sularını süzüp, tuz ve karabiber serperek her tarafını ovun.
  • İç harcı için derin bir kasenin içinde eritilmiş yağı, ince kıyılmış maydanozu, dövülmüş sarımsakları ve ince halkalar halinde dilimlenmiş yeşil biberleri karıştırın. Tuz ve karabiberi de ekleyin.
  • Öte yandan alüminyum folyoyu her biri bir balığı paketleyecek şekilde parçalara ayırın. Balığı folyonun içine koyun.
  • Balığın ortasını iyice açarak, 1 yemek kaşığı kadar iç harcından yerleştirin.
  • Balığın ağzını kapattıktan sonra üzerine 1 defne yaprağı ve bir dilim limon yerleştirin.
  • Alüminyum folyoyu balığı paketler gibi sıkıca kapatın.
  • Aynı işlemi bütün balıklara uygulayın.
  • Bir taraftan da fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp, tepsinin içine paketlenmiş lüfer dolmalarını yerleştirin.
  • Yaklaşık 20-25 dakika balıkların pişmesi için yeterli olacaktır.
Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir